Kuu Shamanka

Mõtisklusi elust siin ja sealpool piiri

Aeg on kuusemoosi teha !

&emdash; 26. mai 2015

(copi paste eelmise aasta postitusest, teisest blogist)

Eelmine aasta ostsin koju purgi kuusevõrsesiirupit ja köha puhul oli see mulle lausa imarohi, mõjus lausa tundidega, pidi aga lusikaga purgi kallal maiustamas käima. Suht kallis oli, 200 ml oli vast 3 eurot. See aasta siis otsustasin et keedan ise. Eile korjasin testiks väheke, u 450g ja täna keedan need ära (hetkel potis) ja siis teen siirupiks.

Rahvameditsiinis on kuusevõrsetel hea rögalahtistav ja antibiootiline toime, sellepärast tarvitatakse nende teed mitme haiguse puhul: bronhiit, angiin, köha ja üldse külmetushaigused. Kevadised kuusevõrsed on virgutava, tugevdava ja elustava mõjuga, nad kiirendavad vereringet ja parandavad vereloomet. Neil on leebelt diureetiline ning ka mikroobidevastane toime.

Tegelikult otsisin ma päris kaua head retsepti, ma kunagi leidsin ja nüüd ma ei tea kus mul see on.

Mõned asjalikud kohad jagan teile ka (endal ka hea järgmine aasta vaadata)

http://www.nutriplanet.org/et/2014/05/4-pohjust-kuusevorsete-soomiseks/

http://epl.delfi.ee/news/lp/retseptid-teeme-ise-maitsva-siirupi.d?id=66254914

http://www.kodukauniks.ee/viewtopic.php?f=15&t=188224

Lõpuks otsustasin selle viimase kasuks, aga vaatan, mitu tundi ma keedan neid, usun et tunnist piisab ja siis kurnan ära ja suhkur sisse.

Copin siia ka, aastapärast ehk ei olegi enam seda kohta seal

1,5 l kuusevörseid

1 kg suhkrut

1 spl vanillisuhkrut

2 l vett

Pese kuusevörsed korralikult puhtaks, pane potti ja keeda tasasel (nörgal) tulel 2-3 tundi. Siis tösta vörsed välja ja pigista viimasedki mehud neist läbi söela välja. Siis lisa keeduvette suhkrud ja keeda veel paar tunnikest, kuni leem muutub tumepruuniks siirupiks. Pane purki.

Lisaks tahan homme juurde korjata ja osa suhkruga purki panna.

http://toiduteemal.blogspot.fi/2011/06/kuusevorsesiirup-morkjas-maitsepomm.html

Köharohu siirupiks tuleks aga kuusevõrsed kihiti suhkruga purki laduda, kõvasti kokku suruda ja paariks nädalaks siis see purgitäis rahule jätta. Suhkru toimel eraldub võrsetest vedelik ning hiljem saab selle välja kurnata. Lastele köharohi ilma igasuguse keemiata ka kohe käepärast.

Leidsin veel selliseid põnevaid asju

http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/4124

Lisaks tahaks teha veel tinktuuri, mul väike viinapullo ootab ammu realiseerimist. Mul on küll tavaline 40ne 😉

Talviseks köhaperioodiks valmista kange tõmmis. Selleks täida tume

pudel kuusekasvudega ning vala peale kange viin (eriti hea oleks 80%).

Peida pudel kappi ja võta välja, kui köha on kimbutama hakanud.

Vala pitsi ning kalla vett peale – õrnroheline naps muutub piimja tooniga tervendajaks.

Siin veel vanarahvatarkust, tasub lugeda

http://herba.folklore.ee/?menu=taime&tid=401

Lõpuks siis sai valmis keedetud ja tegin nii:

Mul oli korjatud natuke alla 500ml ja vett läks umbes 700 (algul panin 500 aga kallasin ikka aegajalt juurde) ja keetsin u 1,5 tundi (õpetuses oli 2-3?), kurnasin siis suurem osa okkaid välja. Okkad on ikka väga pehmed ja osa surusin lusikaga läbi (nüüd maiustan neid lusikaga, nii head). Seejärgi kallasin u 100 ml suhkrut/steviaga pooleks peale. Lasin podiseda u 30 minutit veel ja purki. Heal juhul 100 ml sain, selline tumeroheline, mitte üldse selline nagu mina ostsin eelmine aasta turult (karamellisuhkrusiirupine). Maitset ei kommenteeri, päris vikat sai aga ausalt, ma olin lähedal, et oleks kõik ära söönud lihtsalt, potipõhjad said tilgatumaks limpsitud. Kergelt hapukas magus, miskit mõrkjat maitset pole, selline spetsiifiline ja väga magus ja nämm.

Arvan et säilitan igaks juhuks siiski külmkapis.

Homme korjan juurde ja panen steviasuhkruga purki, ja vaatan, ehk teen viinanapsu ka ja siis tahaks veel u liiter korjata ja veel keeta siirupit aga teistmoodi.

Külmas veel ilus erk roheline

Mõni sekund juba keenud…

Pooltundi…

1,5 h

Sõelaga läbi + suhkur..

Purgikeses suht kahtlane, oleks pidanud ikka korralikult peenema sõelaga kurnama ja karamalliks keetma kauem. Et peaaegu nagu kuusemoos ! Maitseb hea igatahes, mis sest et vähe okkaline

Advertisements

4 responses to “Aeg on kuusemoosi teha !

  1. Leekpea ütles:

    aga kui saumiksriga ühtlaseks püreeks lasta?

    • MissH ütles:

      Proovisin üks kord läbi sõela seda massi ajada, ei jäänud kena välimuselt. Nagu moos. Tegelikult külmikus säilis kenasti ja oli ka söödav. Aga pole nii kena silmale. Samas ega see toiteväärtust ei peaks kahandma, kuuseokkad ju ise on söödavad ja ega maitsel viga polnud.

  2. tiiu ütles:

    proovin ka kindlasti teha, huvitav

  3. Monika ütles:

    Seda sama suhkruga kihiti soovitan paiselehe lehti purki ja maasse poole meetri sügavale 7 nädalat , kurnata ja ka super hea maheda maitsega köharohi. Tegin, naerdi, kasutati, ja keegi ei olnud haige terve hooaja!

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: